Мисия

Психотерапията е област в живота ни, която все още не всички припознаваме като част от грижата ни за здравето. Много хора не разбират как говоренето с терапевт може да им помогне, а не си дават сметка как премълчаната болка, неизплаканите сълзи, задържаният гняв и обида разрушават живота ни отвътре. И ставаме врагове на самите себе си.

За себе си мога да кажа, че съм преминала през почти всички трудни моменти в живота. Болката, обидата, гневът доста години бяха единственият ми спътник. Опълчвах се срещу света, защото смятах, че и той е против мен. Страдах. А хората отстрани не разбираха… питаха „Какво не ти е наред, какво повече искаш, здрава си, имаш почти всичко, за което мечтаят другите?“ Но душата ме болеше, а тази болка е невидима.

Дълго време понасях стоически болката, справях се сама, но цената, която платих за стоицизма си не бих я платила отново, даже и ако по някакъв магически начин мога да се върна назад и да поправя нещо в живота си. Скоро след като открих психотерапията, се запитах „Струваше ли си да изживея толкова много болка, само защото някой ми беше внушил, че да показваш чувствата си (особено, ако са негативни) е грешно, че ако искаш помощ, значи си слаб, че трябва да мълчиш за лошите неща, които ти се случват, за да не излагаш семейството си?“

Сега се сблъсквам със същите изкривени представи за силата и слабостта, за обидата и гнева, за изразяването на чувствата и потискането им в себе си. В кабинета си. Подкрепям хората, потърсили помощта ми, да намерят пътя си, да се помирят със себе си и със света, да изживеят болката и да я забравят, да си върнат контрола върху живота си и да поемат отговорността за него. Няма формула, всеки сам избира как да продължи.

Аз съм тук – в кабинета. За да ви изслушам и да ви разбера, за да ви посоча алтернативи и да ви подкрепя по пътя ви към по-осъзнат и по-пълноценен живот. – Живот с по-малко болка и с повече увереност в себе си.

Маруся Берон

Повече информация за мен