За приятелството и силата на думите

За приятелството и силата на думите

Имало едно време едно малко момче, което било с много лош характер. Било невъздържано и вечно се карало с другите хора. Един ден баща му отишъл при него с торба, която била пълна с гвоздеи. Той му я дал и му казал:

  • Сине, трябва да се научиш да овладяваш своята избухливост. Искам да ти помогна. Ето ти тази торба с пирони и всеки път, когато си изпуснеш нервите, забивай по един от тях в оградата на нашата къща!

На първия ден момчето забило 37 гвоздея в оградата! Но през следващите няколко седмици то се мъчело с всички сили да се контролира и да овладява емоциите си. Така от ден на ден започнало да забива все по-малко пирони в оградата. Момчето дори открило, че е по-лесно да овладява гнева си, отколкото да забива пирони!  Най-накрая настъпил ден, в който … то не се скарало с никого, не изпуснало нервите си нито веднъж и не забило нито един пирон в оградата. Радостно момчето споделило новината с баща си. А той отвърнал:

  • Изключително много се радвам, сине, за твоя успех. Отсега нататък, всеки ден, в който успееш да овладееш гнева и емоциите си, изваждай по един пирон от оградата!

Времето минавало и дошъл най-добрият ден досега! Този ден в оградата не останал нито един гвоздей! Бащата хванал сина си за ръката и го завел до нея. Там му казал:

  • Справи се добре, но погледни дупките от пироните в оградата. Тя никога няма да бъде същата! Така е и при отношенията ти с хората – когато не успееш да контролираш емоциите си, ти казваш лоши думи или правиш лоши неща, които оставят белези, точно както дупките от пирони! Можеш да забиеш нож в човека срещу теб и после да го извадиш. Но без значение колко пъти ще кажеш “Съжалявам!”, раната му ще е още там. Раната, която е причинена от думите, боли по същия начин, както тази, която е причинена чрез физическо действие! Стреми се да не казваш неща, с които ще нараниш своите близки и приятели, за което после ще съжаляваш! Приятелите – това е най-рядко срещаното богатство! Те те карат да се усмихнеш и те ободряват. Те са готови винаги да те изслушат. Те те подкрепят и ти откриват сърцето си.

Източник:  zarata.org

Коментарите са изключени.