Някой, който винаги е „над“ теб

Познато ви е, нали? Струва ми се, че всеки от нас има в обкръжението си поне един такъв… приятел, роднина или познат, на когото няма как да се похвалиш с каквото и да било, защото той и при най-големия ти успех ще направи „малка“ забележка, с която ще ти покаже, че е над теб. Да не говорим за ежедневните критики по незначителни поводи…

Дали наистина е „над теб“, или избива комплекси? Замислете се! Щом има нужда да се сравнява, дали е толкова стабилно самочувствието му???

Или пък има изисквания към вас, които вие не покривате и той е „длъжен“ да ви го каже? Отново се замислете! Вие длъжни ли сте да покривате изискванията на всеки, с когото ви срещне животът???

И защо някой би имал нужда да омаловажи постиженията, начина на живот или убежденията на някой друг, ако той самият се чувства комфортно с  живота си, с връзките си или с постиженията си???

Много често забравяме, че този, който ни критикува или омаловажава, „лекува“  по този начин собствените си рани, които нямат нищо общо с нас. Не ни идва на ум, че това е неговия несъзнателен опит са се издигне в собствените си очи и… го приемаме лично – сърдим се, обиждаме се, страдаме. Още по-лошо е, когато получаваме подобно отношение от близък човек – партньор, родител, дете…

Не е ли това вечната „Power game” – Игра на власт, в която цял живот се стремим да си доказваме един на друг кой е „по-по-най-“ и никога не знаем къде точно се намираме – в зоната на „по“ или в зоната на „най“… или някъде по трасето.

Защо се сравняваме? И защо искаме да доминираме над другите? Каква нужда запълваме, омаловажавайки другите? И от друга страна – защо толкова силно се нуждаем от одобрението на другите? Защото на това ни учат от най-ранно детство или…?

Докато се сравняваме с другите играта продължава.

Не е лесно, но затова пък е освобождаващо,  да се приемем такива, каквито сме. Защото всеки сам по себе си е уникален. Да въздъхнем с облекчение „Game is over” и да приключим играта – без победители и победени.

Маруся Берон

За консултации и индивидуални сесии можете да се свържете с мен и чрез формата за обратна връзка.

Коментарите са изключени.