Новогодишните обещания – мотивация и трудности

Началото на годината е времето, в което си обещаваме промяна, често – в няколко области. Сякаш 1 януари e по-различен ден от 31 декември. Може би сме привлечени от символиката за край на нещо старо и начало на новото. Но какво се случва след две седмици или месец с новогодишните ни обещания?

Малцина са тези, които успяват още от първия ден на новата година да започнат с промените, повечето ги отлагаме за след Ивановден, а най-добре – от следващия понеделник. Или от по-следващия, а тук изборът е голям – имаме още поне 50 понеделници.

Защо промяната се оказва трудна?

  • new-year-resolution-passion-motivations (2)

Всяка промяна е излизане от зоната ни на комфорт, а това невинаги е приятно усещане. Има неизвестност, усилие, съмнение в крайния резултат. Добре е да не се отказваме веднага, защото всеки нов навик се нуждае от 21 дена повторение и затвърждаване, после е по-лесно. А какво е навикът? – Автоматизирани реакции, нещо, което правим без да се замисляме и го правим по определен алгоритъм. Например замисляте ли се всяка сутрин как да измиете зъбите си?

За да осъществим дадена промяна ни е нужно търпение, постоянство и фокусиране в крайната цел. Много често още при първите трудности започваме да омаловажаваме целта си или да се самоубеждаваме, че не е толкова спешно да започнем точно тази промяна точно сега. И наистина, винаги има по-спешни неща, винаги се намира какво да ни разсее и да ни вкара отново в стария коловоз.

За да не изпускате целите си от полезрението си, най-добре е да ги запишете на видно (или на тайно) място, но да си ги припомняте често. Да продължавате да се мотивирате със същите аргументи, с които сте взели решението си за промяна. И да се награждавате за малките успехи по пътя към целта.

Много е важно какви точно цели ще си поставите и каква промяна целите в крайна сметка. Целите трябва да са конкретни, за да можете да планирате и съответните стъпки за постигането им. Целите трябва да са постижими, реалистични и да зависят само от вашата воля. Трябва да са измерими – за да можете да отчитате напредъка си и да се мотивирате да продължите. Добре е да имат срок, така ще избегнете отлагането. Всички знаем, че когато имаме краен срок, имаме повече яснота и контрол над действията си. Е, някои разпределят равномерно усилията си, други се активизират, когато наближи крайния срок, но и в двата случая срокът дава ясна мотивация към завършване на даден проект или каквото друго сте запланували – в случая ПРОМЯНАТА.

Защо отлагаме и как да се справим с отлагането?

Често се случва да отлагаме началото на промените, свързани с начина ни на живот. Силата на навика и уютът на зоната на комфорт побеждават порива ни за промяна. Но отлагането не решава проблемите, а по-често ги задълбочава. От гледна точка на гещалт психотерапията всяко отложено нещо е недовършен гещалт, който отнема от енергията ни за други  начинания. Защото присъства в мислите ни, дърпа ни назад, пречи ни по неуловим начин и ни напомня за себе си… докато не го свършим.

kompyutar-prokrastinatsiya-rabota-otlagane

Ето няколко идеи, които може би ще ви помогнат да стигнете до причините за отлагането и ще ви улеснят в справянето с проблема.

  • Не обещавайте на себе си и на другите неща, които ще ви е трудно да изпълните, и даже предварително знаете, че ще ги отлагате безкрайно.
  • Когато се „хванете“, че пак отлагате, започнете да си задавате въпроса „Защо?“, докато стигнете до истинската причина на отлагането.
  • Вижте дали причините за отлагането на различни неща се повтарят и ако е така, работете върху тях – самостоятелно или със специалист.
  • Набелязвайте конкретни малки стъпки за постигането на дадена цел.
  • Награждавайте се за всеки малък успех по пътя към голямата цел.
  • Не започвайте „борба по всички фронтове“. Какво означава това? – Ако едновременно решите (примерно) да спрете цигарите, да минете на диета и да се лишите от видеоигрите, колко време мислите, че ще издържите? Ден-два максимум. Следва разочарование от себе си и ново отлагане на големите цели.
  • Когато имате няколко цели или идеи за промяна, степенувайте ги по спешност и по важност и първо се заемете с изпълнението на най-важните, за които отлагането ще доведе до неблагоприятни последици.
  • Подгответе се, че ще има и провали, и връщания назад към старото, но нека те не ви обезкуражават. Въпреки тях, продължавайте напред по пътя си към промяната.

Новогодишните обещания или заричанията „от понеделник“ имат един общ недостатък и това е недостатъчната мотивация. Защото ако искаш да промениш нещо в навиците си, в живота си като цяло, можеш да го направиш още днес. Можеш да започнеш промяната във всеки един момент от живота си, ако наистина я искаш и си мотивиран да я направиш.

Маруся Берон

Коментарите са изключени.