С намигване към колегите

Как да разговаряте с гещалтист

Този текст е опит за малък речник, който да ви помогне, ако в дома ви се завъди гещалтист (или гещалтистка, което в случая не е важно). Разбира се, той може да си е бил у вас и преди да се включи в програма за обучение в гещалт психотерапия и да стане терапевт. Бъдете сигурни, от този момент общуването ви с него неизбежно и драстично ще се промени.

Първо, твърде скоро ще забележите, че във вашите разговори все по-често се прокрадва думата „контакт“. За гещалтиста това е много важна дума, с която той описва всички свои взаимодействия с околния свят във всичките му проявления: с природата, с хората, с книгите, с храната и разбира се, с вас. Може да се каже, че времето, в което просто сте разговаряли е отлетяло безвъзвратно. Вместо това, сега вие, двамата, създавате контакт. И ако вие го създавате лошо или без особен ентусиазъм, вашият гещалтист непременно ще отбележи, че вие не присъствате или че не сте включени в контакта. Не се плашете, с вас всичко е наред, вие, както и преди се намирате тук, на тази земя и никой не ви е изключвал. Това означава, че вие като събеседник или не отговаряте и не реагирате, или просто невнимателно слушате какво ви говори вашият гещалтист.

Ако гещалтистът ви каже възмутено неразбираемата фраза „Проектираш, оттегли си проекциите!“, това означава, че нещо сте си помислили за него и сте му го казали, а не сте го попитали какво той мисли по въпроса. Например, казали сте му, че е гладен и трябва да хапне, или че е настинал, или че днес е нервен. Чувайки подобни неща, гещалтистите страшно се възмущават. Е, после свикват.

Понякога вашият гещалтист с умен вид ще ви съветва да не ретрофлектирате. Не търсете смисъла на думата, просто знайте, че той ви призовава да бъдете по-решителни в думите или действията си, вместо да се сдържате.

Когато решите, че няма смисъл да продължавате спора и се отправите към другата стая, гещалтистът със сигурност ще подвикне след вас „Ето, пак дефлектираш!“. Спокойно, няма нищо обидно в това, думата само прилича на глагола, свързан с тоалетната. Ако се върнете, за да попитате за точното й значение, най-вероятно ще чуете обяснението, че става дума за  прекъсване на  контакта. Е, не питайте тъпо „Пак ли спря тока/интернета?“, ако не искате да ви залеят с нови, слабо разбираеми от вас обяснения.

Конфлуенция!!!

Ако съпругата ви – гещалтистка ви подхвърли небрежно, че сте твърде конфлуентен с майка си, приемете го спокойно –това е нейният интелигентен, щадящ, гещалтистки начин да ви каже, че ви смята за мамино синче, което не иска да направи и една крачка, без да се посъветва с майка си. Не разпитвайте и не се обяснявайте, защото ще я принудите да ви го каже директно, а от това ще ви заболи повече. Ако тази фраза е изречена от съпруга-гещалтист към половинката му, мисля, че е ясно – писнало му е  жена му да споделя всичките си неволи с майка си и после тъщата да се намесва безцеремонно в семейните им дела с упреци или непоискани съвети.

„Полето говори, полето ми подсказва“

Когато чувате тази странна фраза, не си мислете, че става дума за полето, на което растат картофи и домати, не е и за електромагнитното поле, а за някакво психологическо поле „организъм-среда“. Гещалтистите вярват в това, че всички ние взаимно си влияем един на друг и на средата около себе си, а в същото време и средата влияе на нас. Така че на мислите и решенията на всеки човек влияят много фактори: социалната група, мястото, на което се намира, времето на събитията и т.н.

Ако чуете нещо за вашата фигура, не тичайте към огледалото или кантара – твърде вероятно е фигурата на вашето тяло да няма нищо общо. Думата „фигура“ в гещалт терапията означава важна, актуална в настоящия момент потребност или желание, която се стреми към своето удовлетворение.

Ако се срещате от известно време с гещалтист и изведнъж той тъжно ви каже „Ние с теб не се срещаме“, не се паникьосвайте, мислейки си, че сетивата ви лъжат. „Среща“ в гещалта се нарича момент на дълбоко взаимно разбиране, нещо като съвместен инсайт. Явно за такъв момент си мечтае и тъгува вашият гещалтист.

Когато гещалтистът е уморен, той отива на вилата в планината  или на морето да асимилира. Често за асимилирането помага бутилка червено вино. Или бяло. По личен избор.

Интервизиите също са начин гещалтистът да осмисли инсайтите си – това са неговите открития – за себе си, за вас, за света, но не е нужно да настоявате да ви ги споделя. За тази цел той се събира със себеподобни. Хапване, пийване, приказки… до среднощ. Ако  им слушате разговорите, нищо няма да разберете,  но вашият човек ще се върне от тази среща обогатен, леко замаян, но в прекрасно настроение. Хич и не си помисляйте за изневяра, едва ли са му останали сили да обучава още някого в гещалт терминологията.

В общи линии разбрахте, нали? Но има и хубава новина за вас. Тъй като гещалт методът като цяло е насочен към подобряване на способностите за адаптация, вашият гещалтист твърде скоро ще се примири с това, че новият му речник не му помага да живее с вас в мир и разбирателство и отново ще започне да употребява в общуването си с вас обичайна реч. И след година-две вие отново ще можете да общувате по човешки. Разбира се, ако дотогава не го убиете.

Андрей Ралько

Превод, с допълнения от личен опит: Маруся Берон

Коментарите са изключени.